www.valtozasoldala.hu

Azoknak az álláskeresőknek szeretnénk segítséget nyújtani, akik értékelő központon (azaz AC-n) fognak részt venni, de nem tudják pontosan mi ez, hogyan képzeljék el ez a kiválasztási technikát, és elképzelésük sincs mi vár rájuk, milyen a megfelelő, hatékony viselkedés. Hétről-hétre egyre nagyobb szeletét mutatjuk be ennek a komplex technikának remélve, hogy így sikeresen veszitek majd az akadályt :)

Utolsó kommentek

  • Változás oldala: Nem célom a „hittérítés”, és mindenképp megtörni a szkepticizmusod, vagy másét. Nem áll érdekemben... (2012.01.18. 23:04) AC költség
  • jobangel: Szkepticizmusom töretlen. Hasznos lett volna egy fiktív példán végigvenni, mi a költsége és kockáz... (2012.01.17. 20:14) AC költség
  • Változás oldala: Attól nem félek, hogy kifogyok a témákból egyhamar, szerintem legalább annyi mondanivalóm van az é... (2012.01.03. 21:16) AC-ról általánosságban
  • jobangel: Érdekes lesz egy blognyi anyag erről, hajrá! Bár nekem AC-ról nagyon rossz véleményem van... Pl. a... (2012.01.03. 20:45) AC-ról általánosságban
  • Utolsó 20

AC költség

2012.01.14. 10:50 | Változás oldala | 2 komment

Ahogy ígértem, kifejtem a véleményem arról, hogy miért éri meg értékelő központra költeni a cégeknek.

Kezdjük az elején, és vegyük sorra (ha nem is számszerűsítve) a költség oldalt:

  • 2-4 megfigyelő kolléga fél-egy nap kieső munkaideje.
  • Sokkal több előkészületet igényel, mint például egy interjú: munkakörhöz illeszkedő egyedi feladatsor (ideális esetben egyedi feladatokkal) összeállítása szükséges. Alapos kidolgozás esetén ez akár 3-5 nap háttérmunka is lehet.
  • Az AC nap után eredmények összesítése és kiértékelése, az írásos jellemzés megírása (ennek hosszától függően akár 3-4 nap is lehet).
  • Számos esetben vonnak be a munkába tanácsadókat a cégek, az ő óradíjuk sem elhanyagolható.
  • Az egész napos alkalmak esetén szokás minimum szendvicsebédet biztosítani a jelölteknek.
  • Megfelelő terem hiányában külső helyszínen rendezik meg az Értékelő Központokat (terembérleti díj).

Folytathatnám a felsorolást még a kisebb volumenű költségekkel, de ebből a listából is kitűnik, hogy magas anyagi ráfordítást követel egy AC megtartása. Akkor mégis miért éri meg, s válik egyre elterjedtebbé ez a módszer?

  • Átfogóbb, komplexebb képet kapunk a jelöltekről.
  • Megbízhatóbb adatokat nyerünk minden más módszerhez képest.
  • A pályázók munkafeladatok közbeni viselkedése, és nem az elmondása, beszámolója alapján tudunk dönteni (kevésbé manipulálható az eredmény).

Bár ezek az előnyök nagyon meggyőzőek, de nem garantálják, hogy minden esetben jó döntést hozunk, és a tökéletes embert választjuk ki az adott pozícióra. Megfelelő előkészítéssel azonban maximalizálni tudjuk a beválást, minek következtében: MP900411794.JPG

  • Egyértelműen ki tudjuk szűrni az alkalmas személyeket.
  • A módszer eredményeinek köszönhetően rálátást kapunk az egyén fejlesztendő területeire, és a lehetséges veszélyforrásokra.
  • Személyre szabott beillesztési programot tudunk összeállítani.
  • Jelentősen le tudjuk rövidíteni a betanítási/betanulási időt.
  •  Maximalizálni tudjuk a teljesítményt.
  •  Nem kell tartanunk attól, hogy a próbaidő végén meg kell válnunk az új munkatárstól.

Ha mérlegre tesszük a költség- megtakarítás oldalakat, akkor gyors fejszámolás után kiderül, hogy nagyságrendekkel többet keres a munkáltató egy sikeres kiválasztással (aminek legjobb módszere az AC), mintha költ egy próbaidő alatt kilépő dolgozóra, még rosszabb esetben hosszú távon tartja meg munkavállalóját úgy, hogy az nem képes teljesíteni a reális célkitűzéseket.

Címkék: költség megtakarítás AC Értékelő központ ár-érték arány

A bejegyzés trackback címe:

https://ac-para.blog.hu/api/trackback/id/tr803544784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2012.01.17. 20:14:56

Szkepticizmusom töretlen. Hasznos lett volna egy fiktív példán végigvenni, mi a költsége és kockázata egy AC nélküli kiválasztásnak (pl. 3 körös interjúval), és egy AC-snek. Mondjuk egy gépészmérnök végzettségű termelési vezető pozíciója esetén.
Mert most csak kinyilatkoztatásokat látok, amik nincsenek alátámasztva.
Nem kötekedés, csak valójában szívesen hagynám magam meggyőzni AC-t illetően ;) Viszont sem saját, sem más tapasztalatai, sem a szakirodalom nem győzött meg eddig. A költségoldal meg végképp nem.

Változás oldala 2012.01.18. 23:04:45

Nem célom a „hittérítés”, és mindenképp megtörni a szkepticizmusod, vagy másét. Nem áll érdekemben senkit meggyőzni arról, hogy az AC jobb, mint bármely más kiválasztási eljárás, bár az én tapasztalatom ez.
Ahhoz, hogy egy fiktív példán keresztül levezessem az AC megtérülését, legalább annyira otthonosan kellene mozognom HR kontrolling témakörben, mint AC témában teszem. A kiválasztás, HR amúgy sem olyan területek, ahol minden forintosítható/számszerűsíthető, és a rejtett változók 100%-osan kizárhatók.
Az assessment center sem csodaszer, nekem viszont van olyan tapasztalatom, hogy egy jól megtervezett értékelő központtal (pontos profil-meghatározás, annak megfelelő AC feladatsor kidolgozás, alapos megfigyelő-betanítás, stb.) elérhető, hogy a kiválasztás sikeresebb legyen. Ennek pedig mérhető következménye (a teljes változást természetesen nem tudhatjuk be kizárólagosan a módszernek) , hogy a fluktuáció 30%-ról visszaesett 5%-ra, miközben a belépő kollégák a régóta ott dolgozó munkatársak teljesítményének 70-90%-át tudták teljesíteni már a próbaidő alatt (előtte ez 30-50% között mozgott). Nem utolsó sorban a vezetők hálásak voltak, mert sokkal kevesebb támogatást igényeltek az új munkatársak, mint a korábban kevésbé megszűrt felvettek esetében, így a közvetlen vezetők is tehermentesíthetők voltak. Persze lehet ezekből a százalékokból, tényekből forintokat „gyártani”, ám ezt nem teszem meg, mert az pusztán spekuláció lenne.
süti beállítások módosítása