www.valtozasoldala.hu

Azoknak az álláskeresőknek szeretnénk segítséget nyújtani, akik értékelő központon (azaz AC-n) fognak részt venni, de nem tudják pontosan mi ez, hogyan képzeljék el ez a kiválasztási technikát, és elképzelésük sincs mi vár rájuk, milyen a megfelelő, hatékony viselkedés. Hétről-hétre egyre nagyobb szeletét mutatjuk be ennek a komplex technikának remélve, hogy így sikeresen veszitek majd az akadályt :)

Utolsó kommentek

  • Változás oldala: Nem célom a „hittérítés”, és mindenképp megtörni a szkepticizmusod, vagy másét. Nem áll érdekemben... (2012.01.18. 23:04) AC költség
  • jobangel: Szkepticizmusom töretlen. Hasznos lett volna egy fiktív példán végigvenni, mi a költsége és kockáz... (2012.01.17. 20:14) AC költség
  • Változás oldala: Attól nem félek, hogy kifogyok a témákból egyhamar, szerintem legalább annyi mondanivalóm van az é... (2012.01.03. 21:16) AC-ról általánosságban
  • jobangel: Érdekes lesz egy blognyi anyag erről, hajrá! Bár nekem AC-ról nagyon rossz véleményem van... Pl. a... (2012.01.03. 20:45) AC-ról általánosságban
  • Utolsó 20

AC-ról általánosságban

2012.01.02. 10:54 | Változás oldala | 2 komment

Az első blog bejegyzésben szeretném az értékelő központ módszertanát bemutatni, a módszer lényegét ismertetni. Az értékelő központ (assessment center,) vagy ahogy talán a legtöbben emlegetik AC egy olyan fél-egy ritkább esetben 2 napos alkalom, amikor a leendő munkáltató gyakorlati feladatok, életszerű helyzetek során igyekszik megismerni a jelölteket. Célja a tipikus munkastílus, működésmód, probléma megoldási technikák és munka szempontjából fontos tulajdonságok, személyiségjegyek feltárása. Ezért olyan helyzetek, szituációk elé állítja a leendő munkavállalókat, amelyek jól szimulálják a jövőbeni feladatokat. Emellett számítani lehet különböző tesztekre is, amelyek a személyiséget, logikai készségeket, idegen nyelvtudást, vagy bármilyen munka szempontjából fontos készséget, képességeket vizsgálhatnak.

Egy ilyeallasinterju.jpgn napon általában 4-8 résztvevő és 2-5 megfigyelő van jelen. A feladatok megoldása, prezentációja történhet egymás előtt (minden jelölt mindenki „szereplését” végignézheti), ám többnyire az egyéni feladatok végrehajtása során csak a megfigyelők vannak jelen. Általában vannak csoportos feladatok is, amelyek során a jelöltek alkotnak egy csoportot, és így dolgoznak egy-egy problémán, de a feladatok típusairól bővebben a következő bejegyzésben írok majd.

Az AC eredményeként a résztvevőket rangsorolják (ha csak egy új munkatársat keresnek), ám ha több nyitott pozíció is van, akkor nem egymással „küzdenek”, hanem egy szint „megugrása” a cél, ilyenkor megfelelt-nem megfelelt döntés születik minden pályázóról. A legtöbb esetben ezen kívül készül egy rövid értékelés is, hiszen ezzel a módszerrel nagyon sokrétű és mély információ szerezhető. Sok esetben ez az elemzés a jelöltek számára is publikus, később írásban kapnak visszajelzést a teljesítményükről. Ha ezt automatikusan nem ajánlják fel nekünk, érdemes rákérdezni, hátha nem csak egy állást „nyerhetünk”, hanem tapasztalatot is. Ha nem kerülünk kiválasztásra, a visszajelzés hasznos lehet, hogy tudjuk, mások hogyan látnak minket, és min érdemes változtatunk viselkedésünkön a későbbi siker érdekében.

Címkék: értékelő központ AC módszertan AC eredménye

A bejegyzés trackback címe:

https://ac-para.blog.hu/api/trackback/id/tr593513248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2012.01.03. 20:45:07

Érdekes lesz egy blognyi anyag erről, hajrá! Bár nekem AC-ról nagyon rossz véleményem van... Pl. az AC-n adott feladatoknak köze sem volt a meghirdetett pozícióhoz, a jelölteket hergelték egymás ellen, a feladatokra adott időkeretből kicsúsztak, az egész egy elrontott érettségi-vizsga hangulatot árasztott. Még az sem vigasztalt, hogy végül a "győztesek" közt voltam, nemet mondtam a "lehetőségre".
Ráadásul nem értem, hol éri meg alkalmazni: középvezetők, felsővezetők szintjén komolytalan, ott már a szakmai múlt számít, ez alatti pozíciókra viszont drága (ha csak a megfigyelők kieső munkaidejét számítom, már akkor is), de a szervezés, a felkészülés és a kiértékelés még drágábbá teszi. Szóval, hol lehet ez jó?

Változás oldala 2012.01.03. 21:16:06

Attól nem félek, hogy kifogyok a témákból egyhamar, szerintem legalább annyi mondanivalóm van az értékelő központról, mint másnak az állásinterjúról, CV -írásról. Főleg azért, mert az embereknek kevés, és túlnyomórészt rossz tapasztalata van az AC-val kapcsolatban, pedig jól használva sokkal hatékonyabb módszer bármilyen más kiválasztási eljárásnál, sőt még élvezhető is. De ugyanúgy, ahogy az interjúztatást is elronthatja egy rossz interjúztató, vagy van stressz interjú, aminek célja "kiugrasztani a nyulat a bokorból", az értékelő központot is lehet kevéssé hozzáértően és pályázó-barát módon művelni.
Hol éri meg alkalmazni? Találkoztam számtalan olyan közép- és felsővezetővel, akik bár kétségtelenül szép karriert tudhattak magukénak, a beosztottakkal való bánásmód (ösztönzés, kommunikáció, delegálás, stb) terén messze elmaradtak kompetenciáik az elvárttól. És ezek a területek más módszerrel nem mérhetőek, így ezekben az esetekben is lehet létjogosultsága az AC-nak. A drágaság relatív, hiszen ha bármilyen pozícióba felveszünk egy rosszul teljesítő kollégát, akitől a próbaidő végén válik meg a cég, akkor a rá fordított betanítási idő és a 3 havi bérköltséghez képest az AC ára elenyésző. Ennél részletesebb választ hamarosan, egy önálló „AC költség” bejegyzésben fogok adni :)
süti beállítások módosítása